Vad kostar flyttfirma? Vi tog in offerter och jämförde priser

Att planera en flytt är inte bara en fysisk omställning, utan även en ekonomisk sådan. Många ställer sig frågan vad kostar flyttfirma egentligen och vi går i denna artikel igenom generella riktlinjer för vad som driver priset och ger också några konkreta prisexempel för flytt och hur du kan planera för en smidig bostadsflytt utan att spräcka budgeten.

För att ta reda på vad det kostar att boka en flyttfirma i Stockholm för hjälp med bohagsflytt kontaktade vi de 11 första resultaten på Google för sökordet ”flyttfirma Stockholm”. Baserat på de offerter vi fick in var genomsnittspriset 12 405 kr inklusive moms utan RUT-avdrag för att flytta en lägenhet på tre rum och kök på 67 kvadratmeter inom Stockholm med en körsträcka på 25 kilometer och där lägenheten fanns en våning upp utan hiss där bohaget skulle hämtas och tre våningar upp med stor hiss där bohaget skulle lämnas. Ingen hjälp med packning skulle ingå utan offerten innebar endast flytt av möbler. Möbleringen var ”normal” och inga tunga möbler som pianon eller kassaskåp skulle finnas i bohaget. Det genomsnittliga priset för denna flytt baserat på de fyra offerter som vi fick var 6823 kr inklusive moms efter RUT-avdrag om vi antar att 10% av totala kostnaden är materialkostnad och 90% av kostnaden är arbetskostnad. 

Vi skickade offertförfrågningar till elva flyttfirmor och fick sex svar och av de sex svaren som vi fick var endast fyra offerter. Ett svar besvarades endast med att be oss klicka på en länk och ett svar som vi fick var en motfråga. Eftersom vi endast fick offerter från fyra flyttfirmor av elva så kan dessa offerter eventuellt vara missvisande. Priset varierade från 8863 kr utan RUT-avdrag / 4875 kr efter RUT-avdrag upp till 14 750 kr utan RUT-avdrag / 8113 kr med RUT-avdrag. Den genomsnittliga avvikelsen från medelvärdet var 1772 kr utan RUT-avdrag / 975 kr efter RUT-avdrag. Tre av de fyra flyttfirmorna som vi fick offerter från gav ett fast pris men en av dessa tre gav också ett löpande timpris på 2313 kr utan RUT-avdrag / 1272 kr efter RUT-avdrag. En flyttfirma gav endast ett löpande timpris men inte ett fast pris. Vi använda detta timpris och multiplicerade med den uppskattade tidsåtgången som de andra offerterna angav.

Alla dessa offerter antas vara pris för flytt en vardag. Värt att nämna är ett en flyttfirma hade 70% prisökning om flytten skulle genomföras en helg. 

Generell guide för vad som driver kostnaden för flytt

Som en generell regel för kostnaden för att boka en flytt är att en flyttfirma tar mellan 550 kr och 950 kr per timme efter RUT-avdrag för två man och lastbil. En flytt av en trerummare eller en fyrarummare tar mellan 6-8 timmar att utföra inom en större ort vilket gör att priset för en normalstor lägenhetsflytt är mellan 3300 kr och 7600 kr inklusive moms efter RUT-avdrag. För större flyttar krävs det fler flyttgubbar och flera lastbilar vilket gör att kostnaden för att flytta till exempel en villa inom en större ort i Sverige kan kosta mellan 5500 kr och 11 000 kr efter RUT-avdrag för en flytt som kräver 4 flyttgubbar och lastbil. 

Nedan listar vi de fem största kostnadsdrivande faktorerna. Kontakta oss om du vill få pris för din flytt och boka flyttfirma.

1. Bohagets volym

Ju mer möbler som måste flyttas desto längre tidsåtgång och desto högre blir också kostnaden. Om du vill ha ett fast pris från flyttfirman som du vill få offert från kommer dom att be dig att specificera ditt hems kvadratmeteryta och eventuella tillhörande förråd och sen be dig att uppskatta hur tätt möblerat du har. Många flyttfirmor gör också hembesök för att uppskatta volymen på ditt möblemang. 

2. Antal trappor på respektive adress och framkomlighet med lastbil

Någonting som gör att tidsåtgången ökar är självklart om möblerna måste bäras upp eller ner i trappor och ju fler trappor desto längre tidsåtgång. Detta är också någonting som flyttfirmor alltid frågar om för att kunna ge ett fast pris på en flytt och också för att kunna skicka ut rätt antal flyttgubbar för flyttuppdraget. En viktig faktor som oftast förbises är framkomligheten det vill säga hur nära fastigheten som en lastbil kan parkera. Om möblerna måste bäras långa sträckor för att kunna lastas på eller av lastbilen är också avgörande för hur lång tid flytten kommer att ta. 

3. Hur långt ska du flytta? Avståndet spelar roll!

En ganska självklar faktor är avståndet som bohaget ska flyttas. Ju längre avstånd desto längre tid och följaktligen högre pris. Vissa flyttfirmor kan ibland samtransportera flera flyttar vilket gör att du kan få ett lägre pris för att flytta långt inom Sverige. Kolla runt bland flera flyttfirmor för att flytta så billigt som möjligt. 

4. Packa flytten?

Packningen av dina lösa föremål är också någonting som tar lika lång tid, om inte längre tid, som att flytta hela bohaget. Om du väljer att lägga till packning av ditt bohag inför flytten kommer detta också att påverka priset signifikant. 

5. Tunga möbler, piano, flygel eller andra tungtransporter eller tillägg

Om du har tunga möbler, ett piano eller flygel, kassaskåp eller något annat tungt föremål, möbel eller instrument så kommer detta också att driva priset ytterligare uppåt. Många flyttfirmor hanterar inte ens tungtransporter som pianon, flyglar och kassaskåp då detta kräver speciell utrustning, erfarenhet, god teknik och flyttgubbar som har extrem styrka.

Vi på Svartbäckens Transport är stolta över att kunna erbjuda dig även denna tjänst för hantering av tungtransporter.