Vem tar hand om gamla pianon i Sverige?

Finns det någon som tar hand om gamla pianon eller slängs de på tippen?

Vem tar hand om gamla pianon?

Finns det någon som tar hand om gamla pianon?

Det finns inget företag eller myndighet som tar hand som gamla och uttjänta pianon som folk vill bli av med. Däremot är vår erfarenhet av att ha flyttat pianon och flyglar i Stockholm och Uppsala att det finns en marknad för begagnade pianon och flyglar som är av bättre kvalitet, är av ett känt märke, att det är så nytt som möjligt och att skicket är felfritt. Pianon som är gamla och slitna brukar slängas på tippen. Vi får ofta offertförfrågningar om att slänga pianon på tippen och de pianon som slängs är oftast gamla sekelskiftespianon som är närmare 100 år gamla. Nyare pianon slängs också på tippen om de är trasiga och slitna. För cirka tio år sedan fanns det nästintill inga företag som tog emot pianon förutom piano- och flygelrenoveringsföretag vars affärsidé är att laga, reparera och renovera gamla pianon. För dessa företag är värdet av instrumenten som de säljer det arbete som de lagt ned på att renovera och laga pianot eller flygeln. På senare tid har det dock dykt upp en del second hand-butiker och auktionsfirmor som börjat sälja begagnade pianon. De säljs fortfarande för ringa summor men att jämföra mot för tio år sedan då inget företag tog emot dessa gamla pianon så är det en stor skillnad. Pianon kommer troligtvis inte att få samma värde och status som förut men eventuellt kan akustiska pianon få en liten renässans.

Kontakta oss om du behöver hjälp med en pianoflytt eller flygelflytt.

Pianon från Sverige säljs på export

Vi flyttar hundratals pianon varje år och vi har kontakt med pianohandlare som vi får information ifrån om att många fina begagnade pianon från Sverige exporteras utomlands där de har ett betydligt högre monetärt värde. De människor i Sverige som måste göra sig av med sitt instrument skänker eller säljer ett mycket fint instrument för nästintill inga pengar alls. Sverige var en gång i tiden ett extremt pianorikt land och vi hade och har fortfarande många mycket fina instrument kvar. Men eftersom det inte fylls på med pianon ens i närheten i den mängd som det exporteras och slängs pianon på tippen så kommer pianon och flyglar att bli sällsynta inom närtid i Sverige.

Varför slängs gamla pianon på tippen?

Eftersom vi har kontakt med pianohandlare vet vi att anledningen till att gamla pianon och också flyglar slängs på tippen är för att de kräver omfattande renovering. Att renovera ett gammalt piano som är 100 år gammalt eller mer är fullt möjligt men det kan kosta upp emot 70 000 kr – 100 00 kr för en totalrenovering av ett piano och mellan 100 000 kr och 150 000 kr för en flygel. Nästintill inget märke har sedan ett värde som överstiger renoveringskostnaden varför det ur ett ekonomiskt perspektiv inte är försvarbart att låta renovera ett gammalt piano.

Har du ett piano som du behöver slänga och behöver bli av med? Kontakta oss för offert för bortforsling av piano.